Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Interview: George Wong

Geplaatst op 25 januari 2013

Chinese ouderen zijn onzichtbaar

Oudere Chinezen spreken vaak weinig Nederlands. Ze hebben altijd hard gewerkt, maar daardoor hadden ze weinig tijd om te integreren. Daarbij zijn ze erg bescheiden en op zichzelf. En dus ook onzichtbaar. Nu steeds meer Chinezen ouder worden en zorg nodig hebben, is dat een probleem. Dat zegt George Wong, vrijwilliger voor de Chinese ouderenvereniging Chun Pah en het Rotterdamse trefcentrum Wah Fook Wui.


Wong verhuisde in 1969 naar Suriname en woont sinds 1980 in Nederland. Hij zet zich al 30 jaar met hart en ziel in voor Chinese bejaarden in ons land. 'Ik ga mee naar de huisarts als tolk, maar heb ook veel voorlichtingsmaterialen ontwikkeld. Een lijst met termen die veel voorkomen in de zorg, heb ik vertaald.' Heeft iemand buikpijn, dan kan hij dat op de lijst aangeven als hij bij de huisarts is, of als de thuiszorg vraagt wat er aan de hand is. 'Het helpt de zorg voor deze mensen beter te maken', zegt George.

Terug naar China

Chinese ouderen weten de weg naar de zorg onvoldoende te vinden. 'Ze hebben veel vertrouwen in de Chinese traditionele geneeskunde en gaan eerst dat proberen', legt George uit. 'Maar dan kan het al te laat zijn.' Hij vindt dat Chinese ouderen sneller naar de huisarts moeten gaan. In de praktijk is dat problematisch, vooral als het gaat om dementie, mantelzorg, terminale zorg. 'In de Chinese cultuur is het gebruikelijk dat je teruggaat naar het dorp waar je geboren bent om te sterven', vertelt George. 'Als dat niet gaat, dan schamen veel Chinezen zich.' Schaamte is er ook voor het bejaardentehuis. 'Als je kinderen hebt en je woont in een bejaardentehuis, dan is dat een schande voor veel Chinezen'. George zijn schoonmoeder woont in een Chinees bejaardentehuis. Maar ze heeft eerst 3 jaar bij haar kinderen gewoond voordat ze er aan toe was. 'Het is voor haar beter, maar ook voor ons als kinderen. Het is ontzettend zwaar om naast je werk en je eigen kinderen de zorg op je te nemen. Vooral als ouderen gaan dementeren. Ik heb andere gezinnen kapot zien gaan, ruzies zien ontstaan. Verschrikkelijk.'

Onzichtbaar

Gelukkig is George's schoonmoeder nog erg fit. Ze heeft het erg naar haar zin. Het is vooral erg prettig dat ze ook in het Chinees kan communiceren met haar zorgverleners. 'Maar veel mensen kunnen dat helaas niet. Er zijn wel een aantal tolken, maar dat zijn vrijwilligers', zegt George. Volgens hem zijn Chinese ouderen in Nederland nooit echt erkend. Er is geen beleid, geen geld. Dat komt ook omdat Chinezen zich veel te bescheiden opstellen. 'Chinese ouderen zijn onzichtbaar. We moeten veel meer van ons laten horen, vertellen wat we nodig hebben.' Volgens George is het grootste probleem dat er geen informatie is in het Chinees. Bijvoorbeeld over hoe je thuiszorg regelt, of wat je moet doen als je bijwerkingen hebt van je medicijnen.

Vrijwilligerswerk

Veel informatie vertaalt George dus zelf. Hij schrijft artikelen en heeft een boek geschreven met informatie over de thuiszorg. Veel informatie staat bijvoorbeeld op de website van Chun Pah: http://www.chunpah.nl. Het doel: de zorg laagdrempeliger maken en verbeteren. George probeert er met zijn organisatie ook voor te zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, samen dingen doen, elkaar helpen. 'Voor mij is andere mensen helpen vanzelfsprekend. Zorg je voor een ander, dan ben je rijk voor het leven.'