Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Medicijnen meenemen

Degene voor wie je zorg gaat wellicht op vakantie naar het land van herkomst. Sommige mensen wonen er zelfs een deel van het jaar. Dan kan het moeilijk zijn om medicijnen goed te gebruiken. Ze raken bijvoorbeeld op. Of je vader of moeder stopt met het gebruiken tijdens de vakantie. Of ze krijgen andere medicijnen waardoor wisselwerkingen ontstaan. Vertel dus altijd aan de arts in Nederland en in het vakantieland welke aandoeningen je naaste heeft. Vertel ook altijd welke medicijnen hij/zij gebruikt. Een medicijnpaspoort kan daarbij helpen.

Als mantelzorger kan je zorgen dat je naaste zijn of haar medicijnen op reis ook goed gebruikt.

  • Controleer of er genoeg medicijnen zijn voor de reisperiode en ook de week daarna. Ga op tijd naar de huisarts voor een recept. Of vraag de apotheker om advies.

  • Neem altijd een medicatieoverzicht of een medicijnpaspoort mee. Zo weet de arts of apotheker in het buitenland welke aandoening je familielid of naaste heeft en welke medicijnen hij of zij gebruikt. Kijk ook bij hulpmiddelen.

  • Maak een plan. Wanneer is het moeilijk om de medicijnen goed te gebruiken? Hoe kan je dat oplossen? Vraag de apotheker om mee te denken.

  • Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet. Bijvoorbeeld sterke pijnstillers, bepaalde slaap- en kalmeringsmiddelen en sommige medicijnen tegen epilepsie. Dan heb je bij de douane een speciale verklaring nodig van een arts. Vraag de apotheker of degene voor wie je zorgt dit soort medicijnen gebruikt.

  • Gaat de reis naar een zogenaamd 'Schengenland'? Dan heb je een Schengenverklaring nodig. De arts moet deze verklaring ondertekenen. Een overzicht van de landen die Schengenlanden zijn, vind je op de website van de KNMP, de beroepsorganisatie voor apothekers, onder 'Medicijnen op reis'.

  • Ga naar de website van het Ministerie van Volksgezondheid over reizen met medicijnen, farmatec.nl of de website van de Rijksoverheid.

Laatste update op 07-06-2013