Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Therapietrouw

Voor veel mensen is het moeilijk om iedere dag hun medicijnen in te nemen zoals ze dat hebben afgesproken met de arts. Veel mensen vergeten het. Of ze willen liever geen medicijnen gebruiken. Iemand kan ook last van bijwerkingen hebben en daarom stoppen. Je zegt dan dat iemand niet therapietrouw is. Therapietrouw betekent dat je de medicijnen inneemt zoals het moet. Dat is per aandoening en per medicijn anders. Vaak stoppen mensen te snel met het slikken van medicijnen. Ze denken dan dat de klacht over is en dat slikken niet meer hoeft. Het is belangrijk dat je naaste de medicijnen precies zo inneemt als de arts het heeft gezegd.

Tips voor het verbeteren van therapietrouw

Je kunt je familielid of naaste helpen bij het goed innemen van medicijnen. Meer informatie staat ook op de pagina 'Goed medicijngebruik'. Een aantal tips:

  • Ga altijd mee naar de arts. Vraag waarom je naaste dit medicijn krijgt en hoe het werkt.

  • Vraag welke bijwerkingen er kunnen optreden en wat je moet doen als dat gebeurt.

  • Wees eerlijk: zeg het als je het niet begrijpt, en vertel hoe je familielid of naaste het medicijn echt gebruikt. Pas dan kan de arts of apotheker een manier zoeken om het medicijn wel goed te gebruiken. Meld ook altijd de zelfzorgmiddelen die gebruikt worden.

Meer weten?

  • Bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) kunt u de folder Wijs met medicijnen downloaden. Deze folder geeft onder andere informatie over het belang van therapietrouw en het bespreken van vragen en problemen met huisarts en apotheker.

Laatste update op 07-06-2013