Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Wisselwerkingen

Als medicijnen elkaars werking beïnvloeden noem je dat een wisselwerking. Een ander woord is interactie. Het ene medicijn kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het andere medicijn sterker werkt. Het kan ook betekenen dat een medicijn minder sterk werkt. Een combinatie van medicijnen kan goed werken. Maar soms kan het gevaarlijk zijn.

Ook bij medicijnen die je zonder recept koopt kunnen er wisselwerkingen zijn. Mensen hebben meer kans op gevaarlijke wisselwerkingen als ze veel verschillende medicijnen tegelijk gebruiken. Het is belangrijk dat je weet welke interacties er kunnen ontstaan. Je kunt ze dan herkennen zodra ze optreden.

Wisselwerkingen met pijnstillers

Wisselwerkingen komen vaak voor bij pijnstillers. Bijvoorbeeld bij ibuprofen, naproxen en diclofenac. Iemand die antistollingsmiddelen met deze pijnstillers gebruikt, heeft kans op een maag- of hersenbloeding. De pijnstillers verminderen ook de werking van plastabletten. Hierdoor kunnen de klachten weer terugkomen. Bij de pijnstiller paracetamol bestaan deze gevaren niet.

Andere wisselwerkingen

Andere bekende voorbeelden van gevaarlijke wisselwerkingen zijn:

 • Hooikoortstabletten met loratadine of ceterizine (en ook andere middelen tegen hooikoorts op doktersrecept) samen met diazepam (Valium) of oxazepam (Seresta). De combinatie kan gevaarlijk suf maken.

 • RAS-remmers met plastabletten: verhoogde kans op te veel kalium in het bloed (hyperkaliemie).

 • Sint-janskruid kan de werking van antistollingsmiddelen, antidepressiva en sommige
  slaapmiddelen verminderen.

Wisselwerkingen met voeding

Niet iedereen weet dat sommige voedingsmiddelen ook een wisselwerking met medicijnen hebben. Voorbeelden zijn:

 • Melk. Bepaalde ijzertabletten, bepaalde antibiotica en bepaalde middelen tegen botontkalking mogen niet met melk of melkproducten worden ingenomen. Het calcium in de melk en de melkproducten zorgt ervoor dat de medicijnen minder goed worden opgenomen. Daardoor werken ze minder goed. Als er ongeveer twee uur tijd zit tussen het innemen van de medicijnen en het innemen van het melkproduct is er geen probleem.

 • Grapefruitsap met middelen voor hart en bloedvaten. Grapefruitsap versterkt de werking van bepaalde medicijnen bij hoge bloeddruk en andere hartaandoeningen (zogenaamde calciumantagonisten). Ook versterkt het de werking van bepaalde cholesterolverlagers. Als je deze medicijnen gebruikt, mag je geen grapefruit eten of het sap ervan drinken.

Tips om interacties te voorkomen:

 • Haal de medicijnen altijd op bij dezelfde apotheek. Dan weet de apotheker precies welke medicijnen je familielid of naaste gebruikt. Hij kan dan controleren of ze goed op elkaar zijn afgestemd.

 • Vraag de apotheker om een overzicht van de medicijnen te maken. Laat dat overzicht bij élk bezoek aan élke arts zien. Zorg ervoor dat degene die je verzorgt altijd zijn of haar medicijnoverzicht bij zich heeft, voor het geval hij of zij onverwacht naar het ziekenhuis moet.

 • Gebruik alleen medicijnen zonder recept wanneer de arts of apotheker heeft aangegeven dat het veilig is.

 • Vraag de arts, als hij een nieuw medicijn voorschrijft, of het oude ook nog gebruikt moet worden.

 • Geef je familielid of naaste nooit medicijnen van andere mensen.

 • Als je vermoedt dat er interacties optreden, raadpleeg dan altijd de arts of apotheker.

 • Lees altijd de bijsluiter.

 • Zorg dat het medicijn wordt ingenomen zoals het is voorgeschreven.

Laatste update op 07-06-2013